Filament kurutma: Filamentinizi nasıl esnek tutabilirsiniz?

Baskı hataları, aslında güzel olan bir eserden geriye pek bir şey kalmamasına neden olabilir. Baskı hataları özellikle nemli filament ile bağlantılı olarak sık görülür. Aşağıda, filamentinizi nasıl kurutacağınızı ve baskı hatalarını nasıl önleyeceğinizi göstereceğiz.

Kısaca en önemli gerçekler

  • Nemli malzemeler baskı hatalarına yol açabileceğinden, filament her zaman kuru olarak saklanmalıdır
  • Nemli filament, diğer şeylerin yanı sıra, yüzeyde düzensizliğe, baskıda tüylü filamentlere veya tıkanmış ekstrüzyon nozüllerine neden olur
  • Islak filamenti hemen atmanız gerekmez, ancak birçok durumda kurutabilirsiniz.
  • Filamenti kurutmak istiyorsanız, fırın, özel filament kurutucular veya otomatik kurutucular gibi çeşitli seçenekleri kullanabilirsiniz.

Filamenti neden kurutmalıyım?

Filamentler ve baskı malzemeleri genellikle yüksek higroskopik özelliğe sahip malzemelerdir. Kulağa oldukça sempatik geliyor. Ancak bu, esas olarak malzemelerin ortamın nemini çok kolay emdiğini söyler. Filament söz konusu olduğunda, bu durum olumsuz sonuçlar doğurabilir ve büyük baskı hatalarına yol açabilir.

Bu nedenle genel olarak, nemi önlemek için filamentin doğru şekilde saklanması önemlidir. Ancak, nem zaten emilmişse, filamenti kurutmanın çeşitli yolları vardır. En iyi durumda, malzemelerin tamamen kullanılamaz hale gelmesini önleyebilirsiniz.

Nem filament için neden iyi değildir?

Nem, 3D baskı filamentlerinde çok büyük hasara neden olabilir. Bunun nedeni, plastik polimerlerin moleküler zincirler halinde oluşmasıdır. Nem zincirleri kırar ve tüm malzemeyi kullanılamaz hale getirebilir. Nemli filament genellikle beraberinde bir dizi sorun getirir. Buna, örneğin ekstrüzyonun homojenliğinin bozulmasından kaynaklanan düzensiz yüzey dokusu da dahildir. Ayrıca, nemli filament ekstrüzyon nozülünün tamamen tıkanmasına bile neden olabilir.

Islak filamentlerle ilgili bir diğer sorun da baskı sırasında ipliklerin oluşmasıdır. Bu küçük iplikler genellikle artık işlem sonrası düzeltme ile düzeltilemez veya baskı parametrelerini ayarlayarak bunlardan kaçınamazsınız.

Islak filamenti algıla

Filamentinizin ıslak olup olmadığını çeşitli kriterlere bakarak anlayabilirsiniz. Örneğin, nozülde çatırtı, patlama veya hafif patlama sesleri duyuyorsanız, bu neredeyse kesinlikle nemli filamentin bir göstergesidir. Ancak buna ek olarak, parça mukavemetinin azalması, kullanılan filamentin çok ıslak olabileceğini de gösterebilir. Nemli basılı materyallerin tipik özelliklerini burada listeledik:

  • Ekstrüzyon nozulunda çatırtı, çatlama veya hafif patlama sesleri
  • Parçaların mukavemetinde azalma
  • Katman yapışması gözle görülür şekilde azaldı
  • Ekstrüzyon hatları tek tip değil
  • Islaklık oluşumu ve artan dökülme
  • Ekstrüzyon sırasında beyaz duman çıkışı

Kurutma filamenti: Seçenekleriniz şunlardır

Gelenekselden moderne. Filamentinizi kurutmak istiyorsanız, aralarından seçim yapabileceğiniz birkaç seçeneğiniz vardır. Bunları aşağıda size sunacağız:

1. ilk en ucuz seçenek: ocağınızı kullanın

Ucuz ve aynı zamanda yaygın olarak kullanılan bir yöntem de filamentleri fırında ısıtmaktır. Malzemeye bağlı olarak, farklı sıcaklık ve süreleri gözlemlemeniz gerekir. Malzemenin önceden ısıtılmış bir fırına yerleştirilmesi de tavsiye edilir. Birçok fırın açıldıktan sonra çok ısınır ve bu da en kötü durumda filamentin zarar görmesine neden olabilir.

FilamentSıcaklıkFırında kalma süresi
PLA40-45 santigrat derecemin. 4-6 saat
ABS80 santigrat derecemin. 4-6 saat
PETG60 santigrat derecemin. 2-4 saat
PA/Naylon80 santigrat derecemin. 4-6 saat
ASA70 santigrat derecemin. 3-5 saat
HIPSKurutma gerekli değildir/
PC120 santigrat derecemin. 4-6 saat

2. 3D baskı meraklıları için: filament kurutucu satın alın

Fırın kullanmak istemeyenler için filament kurutucular da mevcuttur. Bunlar özellikle 3D baskı meraklıları için uygundur, ancak aynı zamanda kolay kontrol sağlar. Malzemeyi kurutucuya yerleştirin, kurutucu ayarlarını yapın ve bekleyin. Modern filament kurutucularda artık nemin emildiği bir sorpsiyon ünitesi de bulunmaktadır. Aşağıda üç uygun örneği açıkça listeledik:

BCN3D Akıllı Kabin: BCN3D Akıllı Kabin, Epsilon ekosistemine eklenen bir diğer üründür. Bu, doğrudan bir BCN3D Epsilon yazıcıya bağlanabilir ve filamentlerdeki neme karşı etkili koruma sağlar. Ayrıca, kurutucu elektrik kesintilerine karşı bir sigorta sağlar ve 2,5 kilograma kadar ağırlığa sahip dört büyük bobini barındırabilir.

Ultimaker S5 Material Station: Ultimaker S5 Material Station esas olarak 750 grama kadar olan makaralar için uygundur. Altı adede kadar bobin sorunsuz bir şekilde yüklenebilir ve optimum kurutma için çeşitli ayarlar aynı anda yapılabilir.

PrintDry filament kurutucu: PrintDry filament kurutucu öncelikle nispeten düşük fiyatı ve basit kullanımı ile etkileyicidir. İstenen sıcaklık kolayca ayarlanabilir ve kurutucuda dört bobine kadar yer vardır.

3. Filament (ve meyve?) kurutmak için dehidratör

Otomatik dehidratörler aslında öncelikle meyve kurutmak için kullanılır. Ancak, becerikli 3D hayranları filamentleri kurutmak için de kullanılabileceklerini keşfettiler. Fırınlara göre avantajı: sıcaklıklar daha iyi ve daha sağlam bir şekilde korunur, sapmalar ve dalgalanmalar nadirdir. Buna ek olarak, dehidratörler genellikle daha düşük sıcaklık aralıklarında çok daha ince ayarlar sunar. Sonuç olarak, kullanımı kolay ve basittir ve aynı zamanda dehidratörler genellikle makul fiyatlıdır.

Ancak, dehidratörünüzü filamentiniz için kullanıyorsanız, daha sonra meyve kurutmak için kullanmamanız gerektiğine dikkat etmeniz önemlidir. Her ikisini de istiyorsanız, uygun fiyat elbette çifte satın alma nedeniyle tekrar göreceli hale gelir.

Nemi önleme: Filament nasıl doğru şekilde saklanır

Nemi önlemek veya yeni kurumuş filamentlerinizi korumak için onları uygun şekilde saklamalısınız. Bu, her şeyden önce rulolarınızın nemi ayarlayabileceğiniz bir ortamda saklanması anlamına gelir. Örneğin, 3D ticaretinden çeşitli kurutma kutuları söz konusu. Kurutucu torbalar veya benzeri hava geçirmez kutular da kullanabilirsiniz.

Ayrıca filamenti mümkün olduğunca kuru ve karanlık bir yerde saklamanızı tavsiye ederiz. Güneş ışığı da malzemenize zarar verebilir.

Sonuç: Filament kurutma kolayca mümkündür

Filament uygun şekilde saklanmazsa, nemi hızla emebilir. Baskı resminiz için ciddi sonuçlar doğurabilir. Nemli bir filament, göze hoş görünmeyen yan etkilere yol açabileceği gibi yazıcınıza da ciddi zarar verebilir. İşin iyi tarafı, malzemeniz nemliyse, onu mutlaka atmanız gerekmez. Birçok durumda filamenti kurutabilir ve daha sonra herhangi bir sorun yaşamadan kullanabilirsiniz. Ancak, tam sıcaklığa ve bunun sabit tutulabilmesine dikkat etmelisiniz.

Kurutma filamenti hakkında sıkça sorulan sorular

Filament kurutma ile ilgili sorularınızı bana göndermekten çekinmeyin, ben de burada herkes için yanıtlayayım.

Filament bazen dış etkilerden koruma sağlamak için gümüş folyoya sarılmış olarak tedarik edilir. Çoğu durumda, koruyucu film tekrar kapatılabilir. Bu yüzden paketi açarken dikkatli olun.

Nemli filament 3D yazıcıya zarar verebilir ve örneğin ekstrüder nozülünün tıkanmasına neden olabilir. Buna ek olarak, nemli filament baskıların kalitesi üzerinde büyük bir etkiye sahiptir.

Bir filamentin artık işlenemeyeceği nem içeriği hakkında genel bir bilgi vermek mümkün değildir. Bunun yerine, bu, ilgili malzemenin hidrofilikliğine bağlıdır. Hidrofiliklik ne kadar yüksekse, nemi o kadar kolay emer ve o kadar hızlı kullanılamaz hale gelir.

Filamentin kurutulması, otomatik bir dehidratör yardımıyla yeni başlayanlar için özellikle uygundur. Elinizde yoksa, evdeki fırını veya bir filament kurutucuyu kullanabilirsiniz. Bazıları da son derece kolay kullanım sunar.