3D baskı: avantajları ve dezavantajları
3D baskı: avantajları
Daha az atık
Bir freze makinesinin nasıl çalıştığına baktıysanız, bu noktayı kesinlikle en iyi siz anlayabilirsiniz. Frezeleme, diğer birçok geleneksel üretim süreci gibi, eksilticidir. Bu, bir malzeme bloğunun bir başlangıç noktası olarak hizmet ettiği anlamına gelir. Bu blok kesme, frezeleme, işleme gibi işlemlerle istenilen şekle getirilir. Birçok ürün, bu süreçlerin bir parçası olarak çok sayıda atık ürün üretir. Tabii ki bunlar tekrar toplanabilir, eritilebilir ve yeniden kullanılabilir. Ancak bu da maliyet gerektiren yeni süreçlere yol açar.
Öte yandan 3D baskı, eklemeli bir süreçtir. Bu, istenen nesnenin hammadde yardımıyla katman katman oluşturulduğu anlamına gelir. Bu, yalnızca ilgili nesnenin üretimi için gerekli olduğu kadar malzeme kullanıldığı anlamına gelir. Burada malzemelerin geri dönüştürülmesi imkanı da bulunmaktadır.
Alet maliyeti yok
Örneğin enjeksiyon kalıplama, ilk üretim maliyetlerini artıran bir alet (yani plastiğin içine enjekte edildiği kalıp) gerektirir. Bu, enjeksiyon kalıplama için binlerce ürünün doğrudan onunla üretilmesini ve aynı zamanda satılmasını önemli kılmaktadır.
Ancak 3D baskıda bu gerekli değildir. Dolayısıyla, bu anlamda yapılması gereken bir hazırlık çalışması ve karmaşık ya da basit bir nesne üretmek için yapılması gereken özel aletler yoktur. Bu, sabit maliyetleri önemli ölçüde azaltır, çünkü enjeksiyon kalıplama için bir kalıp doğrudan birkaç bin Euro'ya mal olabilir.
Yüksek proses hızı
Daha önce de belirtildiği gibi, 3D baskı için herhangi bir alete ihtiyaç yoktur. Bunların özenle üretilmesi gerekmez, bu da çok zaman kazandırır. Ayrıca, anlık olarak hızlı değişiklikler yapmak da mümkün değildir. Aslında her küçük değişiklik için yeni bir alete ihtiyacınız olacaktır. Bu nedenle eklemeli imalat ürün tasarımları, pazar analizleri veya küçük seriler için uygundur.
Bireysel ürünler – “parti büyüklüğü 1
Herkes kendi bireyselliğini yaşamak ister, ancak sonuçta pek çok kişi benzer kıyafetler giyer ya da dairelerinde ve evlerinde benzer dekoratif eşyalar veya mobilyalar bulundurur. Bunun nedeni, geleneksel üretim yöntemlerine dayalı standartlaştırılmış ürünlerin üretiminin daha hızlı ve daha ucuz olmasıdır. Ancak, daha önce de belirtildiği gibi, ne kadar küçük olursa olsun her türlü değişiklik pahalı ve zaman alıcıdır.
İşte burada 3D baskı devreye giriyor. Bir ürünü her müşteri için özelleştirmek ve onların kullanımına sunmak mümkündür. Bu süreçte CAD modelinin değiştirilmesi gerekir ve üretim başlayabilir.
Karmaşık tasarımlar
3D baskı, tasarımcıların, makine mühendislerinin, ürün tasarımcılarının vb. daha önce imkansız olan yapıları üretmesini mümkün kılıyor. daha önce bu şekilde üretilemeyen yapılar. 3D yazıcı, karmaşık veya basit yapılar üretip üretmediğiyle nispeten ilgilenmez. 3D yazıcıdan çıkan karmaşık yapıların maliyeti, geleneksel yöntemler kullanılarak üretilen basit ürün tasarımlarıyla karşılaştırılabilir.
3D baskının dezavantajları
Bu bir 3D baskı blogu olsa da, teknolojinin dezavantajları söz konusu olduğunda gözlerimi kapatmıyorum. Bazıları kesinlikle mevcut ve bazıları bundan yıllar sonra da yok olmayacak.
Büyük miktarlar için yüksek maliyetler
Örneğin enjeksiyon kalıplama maliyetleri başlangıçta yüksek olsa da (bkz. yukarıda kalıp), birim sayısı arttıkça birim maliyetler önemli ölçüde düşmektedir. Bu da on binlerce ürünün nispeten düşük birim maliyetlerle üretilebileceği ve böylece rekabetçi bir şekilde satılabileceği anlamına geliyor.
Öte yandan 3D baskı ile işler farklı görünüyor. Müşteriniz için bir vazo ya da yüz vazo üretmeniz fark etmez. Bayinizin size indirim yapacağı kadar çok malzeme almadığınız sürece parça başına maliyet sizin için aynı kalır.
Sınırlı malzeme ve renk seçeneği
Malzeme seçenekleri geniş olmakla birlikte, henüz geleneksel ürün malzemeleri, renkleri ve yüzey işlemleri seçeneklerine yaklaşamamıştır. Ancak, bu alanda hızlı bir gelişme yaşanmış olup, artık çok çeşitli renk ve malzemelere baskı yapılabilmektedir. Gün geçmiyor ki bir üreticiden bir ürün duyurusu gelmesin. Burada hâlâ meraklı olabiliriz.
Doğruluk
Tabii ki, 3D baskılı nesnelerin doğruluğu harika ve günümüzde evde bile doğru nesneler yapabiliyoruz. Ancak küçük nesneleri, hassas ve yüksek miktarda, tutarlı kalite ve doğrulukla üretmek zorunda olduğumuzu hayal edin. Bu, bazı yöntemlerle pek mümkün değildir ve yine diğerleri karmaşık ve pahalıdır.
Sınırlı stabilite
Katmanlı yapı, 3D baskılı nesnelerin stabilitesinin döküm bir nesneye karşılık gelemeyeceği anlamına gelir. Kuvvetlerin basılı bir nesneye nasıl etki ettiğine bağlı olarak, er ya da geç katmanlar arasında “parçalanacaktır”. Bunun giderek daha az geçerli olduğu ve nesnenin döküm bir parça gibi kırıldığı malzemeler vardır. Buna ek olarak, 3D baskılı nesnelerin tekrar üretilebilirliği her zaman verilmemektedir. Dayak yiyebilecek bir montaj parçası yazdırırsanız – dosyayı bir arkadaşınıza gönderin ve onlar da benzer bir 3D yazıcıda yazdırsınlar – sizin kadar mutlu olmaları gerekmeyecektir. Bu süreç güvenilirliği gelecekte geliştirilecek ve yeni malzemeler ve 3D baskı süreçleri ile stabilite de artacaktır.